Handlekurv

Din handlevogn er tom!
Hvis du handler for 1000 kroner mer, får du fri frakt!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

Oppbevaring av Oslobunaden

Vi anbefaler å benytte bunadspose til oppbevaring av Oslobunaden. Dagens produksjon av bunadsstoffer inkluderer ikke møllbehandling av ull på grunn av miljøhensyn.

Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Heng derfor bunaden til lufting etter bruk, før den henges i bunadsposen. Bunadsposen bør omslutte bunaden mest mulig, for å hindre at møll kommer inn. Vær spesielt oppmerksom på åpningen på toppen av posen.

Oppbevaring av bunadsølvet 

For at bunadsølvet ditt skal holde seg fint over tid, må du oppbevare det tørt i en syrefri og lufttett plastpose eller stoffpose. Bruk aldri gummistrikk da den inneholder svovel som fører til oksidering og stygge flekker.

Selv om du oppbevarer sølvet riktig, vil bunadsølvet ofte trenge en grundigere rengjøring. Vær forsiktig med bruk av ulike sølvrens. Mange av disse kan vera for sterke og fjerne både forgylling og glans. Ta det med til den lokale gullsmedbutikken din, så får du den hjelpen du trenger.

Reiseskrin og smykkeskrin

Praktisk oppbevaringsetui til bunadsølv. Riktig oppbevaring er viktig for at bunadsølvet skal holde seg fint og blankt over tid. Innlegget er behandlet med antioksideringsmiddel, og har separate lommer med borrelåslukking som slipper inn minimalt med luft. Romslig plass til søljer, mansjettknappar, øyrepynt, ring, kjeder og annet sølv til bunaden din. Etuiet er praktisk utforma og kan brukes som reiseskrin når du reiser med bunaden.

Smykkeskrin

Smykkeskrin i porselen med broderimønster til Oslobunaden. Det er spesialtilpasset ditt bunadsølv, skrinene har ett indre skrin med tre seksjoner som er tilpasset alle søljer til en bunad, porselenet hindrer lys i å komme til smykkene. 

Vask og vedlikehold av brodert bunadskjorte

Første gangs bruk

Bunadskjorten må vaskes før første bruk, da krymper den til riktig størrelse. (Våre prøveskjorter i butikk er ferdig krympet). Linskjorter vaskes i maskin på 40 grader. Bruk vaskemiddel for ull/silke og finvaskprogram på maskinen.

Før bruk

Stryk skjorten når den er fuktig. Bruk middels varmt jern, og stryk på baksiden. Linfibrene holder godt på fuktighet, så skjorten bør henge 2-3 dager før bruk for å bli helt tørr.

Etter bruk

Vask skjorten og la den tørke flatt. Ikke stryk skjorten, da gulner den fortere. Linskjorter skal ikke henge, men ligge i en skjortepose eller et hvitt putetrekk.

Flekkfjerning

Linskjorter må aldri klores. Klor spiser opp fibrene. Broderiene i bomullsgarn er fargeekte, men man bør være forsiktig med bløtlegging. Bruk et renseri med bunadskompetanse.